torsdag 28 september 2017

Svartkålsfalafel med chilistekt aubergine och vitlöksyoghurt













2 portioner

1 3/4 dl arborioris

150 gr grekisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm salt

1 tomat
½ rödlök
½ knippe dill
Salt
Svartpeppar

100 gr svartkål
½ rödlök
1 förp kikärtor
1 pressade vitlöksklyftor
3 msk vetemjöl
2 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
3/4 tsk salt
Ströbröd
Olivolja

½ aubergine
½ tsk chili flakes
1 krm salt

Koka ris enligt anvisning på förpackningen.

Blanda yoghurt med pressad vitlök och salt i en liten skål.

Tärna tomat och skiva rödlök så tunt som möjligt. Plocka vippor från ett dillknippe. Lägg allt i en skål.

Blanchera svartkål: koka upp en liten kastrull med vatten. Skär bort stjälken från svartkålen. Koka svartkålen 10-15 sekunder. Häll av och spola kallt. Krama ur vätska från den blancherade svartkålen.
Grovhacka rödlök. Lägg allt i en bunke med kikärtor, vitlök, vetemjöl, spiskummin, koriander och salt. Mixa till en smet med stavmixer.

Forma smeten till 10-12 små biffar. Lägg ströbröd på en tallrik. Vänd biffarna i ströbröd. Stek dem frasiga i rikligt med olivolja. Låt rinna av på hushållspapper. Torka ur stekpannan.

Tärna aubergine. Fräs i stekpannan med olivolja. Krydda med chili flakes och salt.

Blanda tomatsalladen med lite olovolja och salt. Servera till svartkålsfalafel, chilistekt aubergine, nykokt ris och vitlöksyoghurt.

Recept och bild: Linas matkasse

Inga kommentarer: