måndag 28 mars 2016

Inkokt lax



400 gr laxfilé, med skinn
1-2 l vatten
1 fänkål
2 stjälkar selleri
1 gul lök
5-6 stjälkar bladpersilja
2 dl vitt vin
1/2 dl vitvinsvinäger
2 stjärnanis
2 lagerblad
1 citron, skivad
5-6 vita pepparkorn, krossade
Salt


Häll vatten i en traktörpanna eller liknande där fisken får plats. Skär fänkål, selleri och lök i mindre bitar och grovhacka persilja. Skär citronen i skivor. Tillsätt grönsaker. vin, vinäger och kryddor i vattnet och låt vattnet koka upp. Lägg försiktigt i laxen, skinnsidan neråt och låt sjuda ca 4-5 ninuter, beroende på tjocklek, dra av pannan från värmen och låt svalna i buljongen.
Servera direkt eller förvara i kylen i sin buljong.

Servera med kokt potatis och världens godaste örtsås.

Tips! Persilja kan bytas ut mot dill/dillfrö. Har du ingen fänkål hemma så ta fänkålsfrön.

Recept: Gordon Ramsay
Bild: ICA

Inga kommentarer: