fredag 25 september 2015

Asiatisk coleslaw

1 kålhuvud
1 msk flingsalt
4 schalottenlökar
Rapsolja alt. jordnötsolja
2 msk limejuice
1 msk sesamolja

Strimla kålen. Strö över salt och massera kålen med händerna. Skiva löken fint i mandolin och fritera dem snabbt i jordnötsolja i en wok. Låt rinna av på hushållspapper.
Rör ihop sesamolja och lime, häll över kålen och blanda runt. Dekorera med den friterade löken.

fredag 18 september 2015

Tarte flambée med salvia, timjanstekt lök och gruyère


2 portioner

1 tsk olja
1 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung
1 msk rödvinsvinäger
1 1/2 krm salt

1 fänkål
1/2 förpackning röda linser
1/2 ask machésallad

3 gula lökar
1 1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk salt
2 tsk flytande honung

75 gr Gruyèreost

2 förgräddade pizzabottnar
1/2 burk salviakräm (130 gr)

Sätt ugnen på 250°.

Blanda olja, dijonsenap, honung, rödvinsvinäger och salt i en rymlig salladsskål.
Halvera fänkålen. Skär bort roten och strimla fänkålen så tunt som möjligt. Blanda ner i dressingskålen tillsammans med röda linser.

Finstrimla löken. Bryn löken på medelvärme i lite smör 4-5 minuter. Krydda med timjan, salt och honung. Fräs i ytterligare 1-2 minuter.

Finriv osten.

Lägg pizzabottnarna på en plåt (gärna med bakplåtspapper). Bred på salviakräm. Srpid ut den stekta löken och toppa med riven gruyère. Gratinera i övre delen av ugnen 5-7 minuter.

Blanda ner machésalladen i fänkålssalladen. Servera till nygräddad tarte flambée.

Recept och bild: Linas Matkasse för två

Pankostekta calamares med tomatsalsa, pommes och citron


2 portioner

1 bakpotatis
Olja
Salt
Svartpeppar

1 1/2 dl rysk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 krm salt

1 ask körsbärstomater
1/2 rödlök
1 kruka dill
1/2 förpackning röda linser, sköljda och avrunna (145 gr)
2 krm chili flakes
1 krm salt
1 1/2 tsk rödvinvinäger

1 ägg
Vetemjöl
Panko

200 gr bläckfiskringar
Salt

1 citron

Sätt ugnen på 250°.

Skär bakpotatisen i stavar och lägg på en plåt (gärna med bakplåtspapper). Blanda med olja, salt och svartpeppar. Tillaga i övre delen av ugnen 20-25 minuter.

Blanda yoghurt med en pressad vitlöksklyfta och salt.

Halvera körsbärstomaterna och finhacka rödlök. Grovhacka dill. Lägg allt i en skål tillsammans med röda linser. Blanda med chili flakes, salt och rödvinsvinäger.

Vispa upp ett ägg på en tallrik. Lägg vetemjöl på en tallrik och panko på en annan tallrik.

Krydda bläckfiskringarna med lite salt. Vänd bläckfiskringarna först i vetemjöl, därefter ägg och sist i panko.

Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna. Stek panerade bläckfiskringarna frasiga 1-2 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.

Klyfta en citron. Servera till nystekta calamares, potatisstavar, tomatsalsa och vitlöksyoghurt.

Recept och bild: Linas Matkasse för två

Moussaka med aubergine, kalkon och rosmarin


2 portioner

1 bakpotatis
1 aubergine
Salt och svartpeppar
Olja

1/2 rödlök
2 vitlöksklyftor
250 gr kalkonfärs
Olja
1 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater (210 gr)
1 1/2 tsk torkad rosmarin
1/2 tsk malen kanel
3/4 tsk salt
1 dl mjölk
2 msk salviakräm
1 dl rysk yoghurt

40 gr Gryèreost

1 tsk olja
1 1/2 tsk rödvinvinäger
1 krm salt
Svartpeppar
1/2 ask machésallad

Sätt ugnen på 250°.

Skär bakpotatis och aubergine i skivor, ca 1/2 cm tjocka. Lägg allt på en plåt (gärna med bakplåtspapper). Krydda med salt och svartpeppar och ringla över lite olja. Tilla i övre delen av ugnen 15-17 minuter.

Finhacka rödlök och vitlök. Fräs kalkonfärsen, rödlöken och vitlök i lite olja i en stekgryta. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, rosmarin, kanel och salt. Låt sjuda 5-6 minuter. Rör ned mjölk, salviakräm och yoghurt i kalkonfärssåsen, dra från värmen.

Grovriv Gryèreost.

Varva potatis, aubergine och kalkonfärssås i en smorg ugnsform. Avsluta med kalkonfärssås och grovriven ost. Gratinera mitt i ugnen 10-12 minuter.

Blanda olja, rödvinsvinäger, salt och nymalen svartpeppar i en skål. Blanda med machèsallad.

Servera kalkonfärsmoussaka med dressad machésallad.

Recept och bild: Linas Matkasse för två

Thailändsk biffwok med pak choi och ingefära


2 portioner

1 3/4 jasminris

3 vitlöksklyftor
Olja
1 msk vetemjöl
2 msk socker
3 msk japansk soja
1 msk kinesisk soja
2 dl vatten

1 röd paprika
1 pak choi
1 silverlök
1/2-1 röd chili
1 bit ingefära (2 msk)

250 gr lövbiff

Koka jasminris enligt anvisning på förpackningen.

Fräs pressad vitlök i lite olja i en liten kastrull. Rör ned vetemjöl, socker, soja och vatten. Koka ihop 2-3 minuter. Ställ åt sidan.

Skär paprika och pak soi i mindre bitar. Klyfta silverlök. Strimla chili. Skala och finhacka ingefära.

Strimla lövbiff.

Hetta upp lite olja i en stekpanna eller wok. Fräs lövbiff, chili, ingefära och paprika 3-4 minuter. Tillsätt pak soi, silverlök och woksps. Låt koka ihop ca 1 minut.

Servera biffwok med jasminris.

Recept och bild: Linas Matkasse för två

Limedressad rödkålssallad med färsk mynta

2 portioner

1 lime
1 msk socker
2 krm salt
2 msk äppelcidervinäger
250 gr rödkål
1 kruka mynta

Blanda i en rymlig skål; finrivet skal och pressad saft från en lime, socker, salt och äppelcidervinäger. Rör så att socker löser sig. Finstrimla rödkål och blanda ner i skålen. Plocka bladen från myntan och blanda med den marinerade rödkålen.

Sesamstekt fläskfärs med chilicrème och grönkålschips


2 portioner

250 gr grönkål
Olivolja
1 msk sesamfrön
2 krm salt

1 3/4 dl jasminris

1/2 burk crème fraiche (ca 1 dl)
2 tsk ketchup
2 krm chili flakes

1 msk vitvinsvinäger
1 msk socker
2 krm chili flakes

1 bit ingefära (1 1/2 msk)
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
250 gr fläskfärs
1 lime
1 msk japansk soja
1/2 burk sesamfrö (23 gr)

Sätt ugnen på 175°.

Lägg skuren grönkål på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla på lite olivolja och blanda ihop ordentligt. Krydda med sesamfrö och salt. Tillaga mitt i ugnen 20-25 minuter. Chipsen ska vara frasiga, men inte brända.

Koka jasminris enligt anvisning på förpackningen.

Rör ihop crème fraiche, ketchup och chili flakes.

Blanda ihop vitvinsvinäger, socker och chili flakes i en skål till en dressing.

Finhacka ingefära och vitlök. Strimla schalottenlök. Stek fläskfärs, vitlök och ingefära i lite olivolja i en stekpanna 2-3 minuter. Tillsätt pressad saft från en lime, japansk soja, schalottenlök och sesamfrö. Låt koka ihop 1/2 minut.

Ringla dressingen över grönkålschipsen precis före servering. Servera till sesamstekt fläskfärs, jasminris, chilicrème och japansk soja.

Recept och bild: Linas Matkasse för två

Papardelle alla puttanesca med sardeller, kyckling och Grana Padano


2 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 tomater
Olivolja
1 1/2 msk sardellcrème
1/2 msk tomatpuré
1 förpackning krossade tomater (210 gr)
1/2 dl vatten
1 msk honung
1/2 tsk salt

50 gr Grana Padano
1 msk fryst persilja

300 gr kycklingfilé
Salt och svartpeppar

1/2 ask fryst persilja

180 gr papardelle

Sätt ugnen på 175°.

Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten till pastakoket.

Finhacka lök, vitlök och chili. Tärna tomater. Fräs allt i olivolja på medelvärme 3-4 minuter. Tillsätt sardellcrème, tomatpuré, krossade tomater, vatten, honung och salt. Låt småputtra 15-20 minuter.

Grovriv Grana Padano. Lägg i en skål och blanda med persilja.

Skär ett horisontellt snitt på kycklingfiléerna och fyll filéerna med ostfyllningen. Krydda med lite salt och svartpeppar.
Stek kycklingen i en stekpanna med lite olivolja, 1-2 minuter per sida. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen 10-15 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt.

Koka papardelle enligt anvisning på förpackningen.

Blanda nykokt pasta med tomatsås och persilja. Servera med Grana Padanofylld kyckling.

Recept och bild: Linas Matkasse för två

Grön gazpacho med Grana Padano och quesadilla


2 portioner

1 gurka
1 grön paprika
1/4 purjolök (ca 50 gr)
1 vitlöksklyfta
1/2 dl vatten
1 1/2 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
1 tsk salt

1 röd paprika
1/2 rödlök
100 gr Grana Padano
1 vitlöksklyfta
1 msk fryst persilja
3/4 tsk chili flakes
1/2 tsk salt
2 tsk vitvinsvinäger

1 förpackning tortillabröd, mini (8 st)

Skär gurka, grön paprika och purjolök i mindre bitar. Lägg allt i en bunke eller blender. Tillsätt en pressad vitlöksklyfta, vatten, vitvinsvinäger, olivolja och salt. Mixa till en soppa med stavmixer, eller i blendern. Smaka eventuellt av soppan med mer salt och vinäger.

Finhacka röd paprika och rödlök. Finriv Grana Padano. Lägg allt i en skål och blanda med en pressad vitlöksklyfta, persilja, chili flakes, salt och vitvinsvinäger. Lägg ut 4 tortillabröd. Fördela fyllningen och toppa med 4 tortillabröd som lock.
Stek bröden 1-2 minuter per sida i en torr stekpanna. Skär nystekta quesadillas i kvartar.

Servera soppan till ost- och paprikafyllda quesadillas.

Recept och bild: Linas Matkasse för två

Smörstekt torskrygg med citron- och dillstuvad purjolök och färskpotatis


2 portioner

450 gr färskpotatis

300 gr torskrygg
Vitpeppar
Smör

1/2 purjolök (ca 100 gr)
1/2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 kruka dill
1/2 citron, finrivet skal
1/2 burk crème fraiche (ca 1 dl)

1 knippe rädisor
1/2 rödlök
1/2 kruka dill
Olivolja
1/2 citron, saft

1 bit pepparrot
1/2 citron

Sätt ugnen på 150°.

Koka potatisen i lättsaltat vatten.

Krydda torskryggen med salt och vitpeppar. Stek på båda sidorna i en stekpanna med smör. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen 10-15 min.

Strimla purjolöken. Fräs purjolöken på medelvärme i smör i en kastrull 2-3 minuter. Pudra ner 1/2 msk vetemjöl. Vispa ner 2 dl mjölk, lite i taget. Låt sjuda 3-4 minuter. Krydda med 1/2 tsk salt.
Finhacka en halv kruka dill. Dra kastrullen från värmen och blanda ner dill, finrivet skal från citron och yoghurt.

Kvarta rädisor och finhacka rödlök. Lägg i en skål tillsammans med grovhackad dill. Blanda allt med lite olivolja och pressad saft från den halva den använda citronen (ca 1 msk).

Skala och finriv pepparrot och klyfta en halv citron.

Toppa torskryggen med nyriven pepparrot och servera till dillstuvad purjolök, färskpotatis, rädissallad och citronklyfta.

Recept och bild: Linas Matkasse för två