tisdag 11 november 2014

Osso Buco



4 skivor kalvlägg á 400 gr
1 dl vetemjöl
Smör
2 stora morötter
2-3 blekselleristjälkar
2 gula lökar, hackade
4 finhackade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
4 dl vitt vin
4 dl vatten
2-3 msk kalvfond
1 rosmarinkvist
3 timjankvistar
2 lagerblad
Salt och peppar
2 stora tomater

Gremolata
2 finhackade vitlöksklyftor
Citronzest från en citron
1 kruka grovhackad persilja

Doppa kalvläggen i mjöl och stek i omgångar i smör i en het panna. Krydda köttet med salt och peppar. Lägg över köttet i en stor gryta (eller tryckkokare).
Skala och skär morötter och stjälkselleri i centimeterstora tärningar. Bryn morötter, stjälkselleri och lök i smör i en het panna och lägg över allt i grytan. Häll på vin, vatten, krossade tomater och fond och lägg i rosmarin och timjan. Låt grytan koka upp och sjud i ca 3 timmar (i tryckkokare ca 1-1 1/2).

Sätt ett kryss på tomaterna och lägg ned dem i kokande vatten tills skalet spricker, ca 1 minut. Skölj tomaterna i kallt vatten och dra av skalet. Dela på mitten och gröp ur kärnhuset. Skär halvorna i fina tärningar.
Hacka och blanda ingredienserna till gremolatan.

Servera osso bucon med gremolata, de finhackade tomaterna och polenta eller saffransris.

Recept och bild: Coop

Saffransrisotto

4 dl risottoris
2 vitlöksklyftor
3-4 schallottenlökar alternativt 1 gul lök
1 pkt saffran
1 dl parmesanost
2 dl vitt vin
8 dl hönsbuljong
4 msk smör
Salt och peppar

Hacka löken fin och svetta i olja tillsammans med saffran. Tillsätt riset och låt det fräsa med. Slå på vinet och låt det koka in ordentligt i riset. Späd nu risotton med varm buljong, hela tiden och rör runt. All vätska ska koka in i riset successivt. Ca 18 minuter tar det innan risotton är klar.
Avsluta risotton med smör och riven parmesan. Låt inte risotton koka efter att ost och smör tillsatts.

Polenta

2 msk olivolja
1 finhackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
2 pkt saffran
3 dl polentagryn
1 liter vatten
1 1/2 msk kalvfond
2 dl grädde
Pressad saft av 1/2 citron
50 gr smör
100 gr riven parmesan
1/2 dl mascarpone
1/2 tsk salt
Några droppar tabasco

Värm en kastrull med olja och stek lök, vitlök och saffran tills löken mjuknat utan att ta färg. dra kastrullen från värmen. Rör ned polentan. Vispa ihop vatten och kalvfond och häll i detta i polentan lite i taget under omrörning. Låt polentan småputtra på låg värme under lock  ca 30 minuter. Rör då och då, det bränner lätt fast. Häll i grädde och låt stå kvar på svag värme under lock ca 15 minuter. Rör då och då.
Tillsätt citron, smör, parmesan och mascarpone i polentan vid servering. Mixa polentan slät med stavmixer eller i en matberedare. Smaka av med salt och tabasco.

Recept: Coop

Rostad blomkålssoppa med tryffelolja


1 blomkålshuvud, ca 300 gr
2 msk olivolja
En generös nypa med flingsalt

1 msk smör
4 schallottenlökar, fint hackade
2 vitlöksklyftor, pressade
5 dl grönsaksbuljong
2 1/2 dl mjölk, 3%
100 gr rökt sidfläsk eller bacon, i småbitar
Salt och peppar
Tryffelolja

Sätt ugnen på 180°.
Dela blomkålen i mindre buketter och placera i en ugnsform. Ringla över olivolja och krydda med salt. Rosta blomkålen ca 30 minuter tills blomkålen börjar få färg.
Knaperstek sidfläsket/baconet och låt det rinna av på hushållspapper.
Fräs löken mjuk i smör i en stor gryta. Tillsätt vitlök och blomkål och häll på buljongen och mjölken. Låt soppan småkoka i ca 10-15 minuter. Mixa sedan soppan med stavmixer tills den är helt slät. Krydda med salt och peppar, toppa med bacon och tryffelolja.

Recept och bild: Simply Delicious Food