onsdag 11 juni 2014

Rabarbercurd


500 gr skivad rabarber (gärna en rosaröd sort)
1 1/2 dl vatten
2 ägg
2 1/2 dl socker
50 gr rumsvarmt smör

Koka rabarbern i vattnet i en kastrull till ett mos. Pressa moset genom en finmaskig sil över en rostfri bunke. Blanda moset med ägg och socker.
Ställ bunken i vattenbad (kastrull med sjudande vatten). Rör hela tiden tills det börjar tjockna och blivit en kräm, ca 15 minuter. Passa noga, det får inte blir för varmt, då är det risk att äggen koagulerar.
Ta bunken från värmen. Sila krämen om den inte är slät. Tillsätt smöret i små klicka. Rör tills det har smält. Låt svalna. Förvara i kylen.

Servera rabarbercurden till scones, använd som tårtfyllning eller njut tillsammans med färskost på nybakat bröd.

Recept och bild: ICA

tisdag 10 juni 2014

Rabarbertartelette med mandel, vanilj och vit choklad



Mina grannar har en helt fantastisk rabarber och vi har turen att få ta hur mycket vi vill. Då vi i helgen hade lite vaniljkesella över så tog jag lite vad jag hade och det blev denna helt makalösa kreation. Kan göras som 8 små tarteletter eller 1 stor tarte. 

Pajdeg
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 msk strösocker
65 gr smör
1 tsk citronskal
1 äggula

Blanda samman mjöl, socker och smör i en matberedare eller för hand. Tillsätt citronskal och äggula, blanda ihop till en smidig deg och lägg in den i kylen i 10 minuter. Tryck ut i formar och baka av i mitten av ugnen på 225° i 10-12 minuter. Låt de svalna.

Rabarberkompott
120 gr rabarber
1 tsk malen kardemumma
3-5 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
Saften av 1/2 citron

Hacka rabarbern i små bitar och lägg i en kastrull. Pressa i citron och låt koka upp. Tillsätt sockret och kardemumman, låt sedan stå och sjuda tills det kokat ihop till en riktigt fast kräm. Beroende på hur syrlig du vill ha kompotten använder du önskad mängd socker. Jag tog 3 msk och det blev sött nog för mig.

Mandelmassa (150 gr)
4 dl mandelmjöl
1 dl råsocker
2 msk vatten

Mixa mjöl och socker i en matberedare. Tillsätt vatten och mixa till en slät massa. Tillsätt mer socker om massan blir för fuktig eller mer vatten om den blir för torr och kompakt.

Remons
150 gr mandelmassa
75 gr rumsvarmt smör
2 msk smör
2-3 msk vispgrädde för extra lyx (kan uteslutas)

Blanda allt utom vispgrädde till en vit, pösig smet. Tillsätt vispgrädde och rör om.

Tartelette
Jordgubbar
Vit choklad
Kesella vanilj

Klicka i lite remons i botten på pajskalen. Fyll på med rabarberkompott. Skiva 1-2 jordgubbar och lägg dem omlott ovanpå kompotten. Riv vit choklad över. Bränn av chokladen med en brännare alternativt högt upp i i ugn på hög värme och öppen lucka. Servera med vaniljkesella.

Inspiration och bild: Pappakock, Sofias skafferi, Littles Things