tisdag 18 mars 2014

Gnocchi med svamp- och lammragu


1 gul lök
250 gr blandad svamp, t ex champinjoner och shiitake
1 msk smör
1 msk olivolja
400 gr lammfärs
1 vitlöksklyfta
2 krm riven muskot
1 tsk oregano, torkad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl rött vin
1 burk hela tomater
1 msk tomatpuré
ev vatten
800 gr potatisgnocchi

Hacka löken och fräs den med svampen i smör och olja i en rymlig stekpanna cirka 2 minuter. Tillsätt lammfärs, finhackad vitlök, muskot, oregano, salt och peppar och fräs på stark värme tills färsen är genomstekt.
Häll på vinet och låt det koka in helt. Sänk värmen och tillsätt tomater och tomatpuré. Låt koka på svag värme cirka 20 minuter. Rör om då och då. Tillsätt lite vatten om det blir för torrt. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Koka gnocchin enligt förpackningen.

Servera med färsk kokt gnocchi och riven parmesan.

Recept och bild: Systembolaget/Anna Kern

torsdag 13 mars 2014

Jordärtskockssoppa med kallrökt bacon


600 gr jordärtskockor
2 st bananschalottenlökar
2 msk smör
4 dl vitt vin
5 dl grädde
3 dl mjölk
Salt
Peppar
125 gr kallrökt bacon i bit
Rapsolja
Färsk timjan

Skala skockorna och lägg dem i en bunke med kallt vatten och några stänk vitvinsvinäger.
Skala och grovhacka löken.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt löken och fräs några minuter, utan att den får färg.
Skär skockorna i grova bitar och fräs ihop med löken i några minuter.
Häll på vinet och låt koka ihop något.
Tillsätt mjölk och grädde och koka tills skockorna är genommjuka.
Mixa med stavmixer tills riktigt slät.
Smaka av med salt och peppar.

Skär baconet i pyttesmå tärningar. Utan svålen.
Hetta upp en stekpanna med rapsoljan och stek baconet på medelvärme tills krispigt.
Häll av fettet och lägg baconet på papper för att rinna av.

Hetta upp soppan om den svalnat och mixa en gång till. Häll upp soppan i djupa tallrikar och toppa med bacon och repad timjan.

Servera tillsammans med Västerbottenquesadillas.

Recept: Cajsa Warg
Bild: Coop

Västerbottenquesadilla


4 st tortilla
150 gr västerbottenost
1 tsk hel kummin

Rosta kummin i en stekpanna, de är färdiga när de börjat hoppa.
Riv osten och fördela över 2 tortilla, strö över kummin och tryck till en tortilla till.
Hetta upp en stekpanna och rosta quesadillan ca 20 sekunder per sida, den ska få färg men inte bli svart. Låt vila på ett galler tills servering.
Skär quesadillan i 4-6 delar innan servering.

Recept: Cajsa Warg

söndag 9 mars 2014

Carnitas


1 kg fläskkarré
1 msk cayennepeppar
1 msk chilipulver
1 msk torkad oregano
2 tsk salt
1 pressad apelsin
1 pressad lime
1 msk soja
5 hackade vitlöksklyftor
1/2-1 liter coca cola (ej light)

Skär fläskkarrén i mindre bitar. Blanda ihop de torra kryddorna. Klappa in kryddblandningen i köttet och blanda i vitlök samt apelsin- och limejuicen och soja. Låt marinera minst 1 timme, men helst över natten.
Lägg köttet i en gryta och häll på coca cola så att det precis täcker köttet. Låt köttet småputtra på spisen i ca 2 timmar under lock. Ta bort locket och låt koka 1 timme till så vätskan kokar in. Köttet är klart då det lätt ramlar isär.

Servera med mango- och chilisalsa, pico de gallo, guacamole och massor av koriander i hembakta tortillabröd.

Recept: Jonas Cramby

Hembakta vetetortillas


8 stycken

5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk vegetabilisk olja
1 dl varm standardmjölk

Blanda samman de torra ingredienserna. Häll långsamt över den varma mjölken. Blanda till en kletig deg. Knåda på ett mjölat bord i ca 2 minuter, lägg tillbaka i skålen och täck med fuktig kökshandduk. Låt vila i 20 min. När degen vilat färdigt delar du den i 8 delar och rullar till små bollar. Lägg på ett fat, täck och låt vila i 10 min. Kavla sedan ut bollarna till runda tortillabröd som du förvarar övertäckta tills det är dags att tillaga dem. Stek dem i en torr stekpanna ca 30 sekunder på varje sida och servera dem á la minute om du vill vara tjusig. Annars kan de värmas upp igen i ugnen precis innan servering.

Mango- och chilisalsa


1 mango
1/2 röd lök
1 röd chili
Pressad lime
Färsk koriander
Salt

Hacka ingredienserna och smaksätt med lime och salt.

Recept: Jonas Cramby
Bild: Skatboet

Pico De Gallo


4 stora mogna tomater
1 silverlök
1 röd chili, gärna med lite hetta
1 pressad lime
Färsk koriander
Salt

Kärna ur tomaterna och hacka dem i mindre bitar. Hacka lök, chili och koriander. Blanda ihop allt, pressa över lime och smaksätt med salt.

Passar utmärkt till tacos, grillat kött och kyckling.



Pimientos de Padrón


Valfritt antal Pimiento de Padrón
Olivolja
Flingsalt

Stek pimientos i olivolja tills de blivit lätt friterade runt om och fått en gråaktig färg. Låt de rinna av på ett hushållspapper.
Det går även bra att göra dessa i ugnen; Sätt ugnen på 200 grader. Ringla olivolja i en ungsfast form, lägg i pimientos och ringla lite mer olivolja på. Sätt in i ugnen ca 20 minuter.

Servera med flingsalt.

Bild: Callmeafoodlover.com