torsdag 29 mars 2012

Pulled pork

Det här är för gott för att missas! Enkel, välsmakande mat som lagar sig själv. Ursprungligen en BBQ-rätt från North Carolina, USA och finns i många varianter... Här tillagad i stekpåse.


500 g benfri fläskkarré eller kotlettrad
1 rödlökar
1 dl vatten 
1 stekpåse

Kryddblandning/sås:
½ tsk tabasco chipotle 
1 tsk malen koriander
1 ½ tsk malen spiskummin 
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 msk mörkt muscovadosocker
2 msk tomatpuré
3 pressade vitlöksklyftor
2 msk vatten


Blanda alla ingredienser till kryddblandningen och gnid in köttet med den. Sätt ugnen på 150°. Skala och skär löken i grova klyftor. Lägg lök och kött i stekpåsen och häll i vattnet. Förslut påsen och lägg den i en ugnssäker form. Stek i mitten av ugnen 2 ½-3 tim (vid större köttbit, längre stektid). Låt svalna något. Ta bort påsen och låt innehållet ligga kvar i formen. Riv köttet i trådar med hjälp av en gaffel. Ställ in i kylskåp om du inte ska servera köttet genast.

Ät köttet på en god surdegsmacka, eller fyll en wraps till picknicken med lite tomat, rödlök och krispig sallad. Eller servera med ugnsbakad sötpotatis, cole slaw och grönsaker enligt eget önskemål.

Tips!
Använd din favoritblandning av kryddor och gör en dry rub, eller använd din favoritBBQsås.
Du kan krydda det rivna köttet med en dry rub för lite extra smaksättning.

Recept: Arla

söndag 25 mars 2012

Våffeldagen! ♥

Smaksätt dina våfflor med vanilj och kardemumma och de blir snäppet godare!


250 gr smält svalnat smör
500 gr mjöl
170 gr socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kardemumma
2 dl Kefir/filmjölk
5 dl mjölk

Låt svälla ca 30 minuter och börja stek.

Servera med lättvispad grädde och hemgjord god sylt.

Tips!
Smaka våffla med en skiva brunost eller färsk frukt och bär och glass eller crème fraiche och sylt.