söndag 10 juni 2012

Brynt smör

Brynt smör är precis vad det låter; man bryner skirat smör. Smöret får då en nötaktig smak och smakar himmelskt och passar ypperligt till exempelvis matjesill, ägg och färskpotatis.
Skirat smör är smält smör från vilket man tagit bort den vita massan som sjunker till botten.
Lägg ner önskad mängd smör i en tjockbottnad kastrull. Smält smöret. När smöret bubblar och fräser förångas vattnet och därefter blir smöret tyst. Nu får du börja bli uppmärksam. När smöret slutar fräsa, tystnar, så får man vara försiktig så det inte bränns.
Nu övergår bubblorna till att bli skum så det kan vara svårt att se när det börjar bli brunt under bubblorna. 
Rör därför hela tiden och följ med hur smöret får den karaktäristiska doften av smörkola. Smöret går från gult till honungsfärgat och till slut nötbrunt och då är smöret färdigt. Ta nu genast kastrullen från plattan.
Skulle det bli bränt i botten så gör det inget. Man kan röra loss det och ta det med, dock inte om det är kolsvart. När smöret svalnat försvinner skummet och du kan se ditt brynta smör.

Njut ditt smör till fisk, fågel eller grönsaker.

Tips!
Låt smöret svalna till en formbar massa och gör ett aromsmör. Rulla ihop med plastfolie, ställ i kylskåpet och skär upp i skivor vid servering.

Recept och bilder: Lasse B

Inga kommentarer: