lördag 3 september 2011

Nisses filbröd


6 formar

6 liter filmjölk
5 msk salt
 5 msk bikarbonat

Rör runt med ballongvisp och låt stå medans du sprayar formarna.

2 nävar russin, linfrö och solrosfrön
1 dl krossade brödkryddor
½ skopa sirap
4 liter vetemjöl
4 liter grahamsmjöl
2 liter rågmjöl

Blanda ordentligt och fyll formarna.

175°  i ugnen ca 90 minuter.

Mörkt bröd

2 limpor

1 liter filmjölk
1 ½ tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
ev 1 dl hela hasselnötter
(det går även bra med valnötter, torkad eller färsk frukt)

Blanda filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en bunke. Tillsätt vetemjöl, grahamsmjöl, grovt rågmjöl, solrosfrön, linfrön, russin och hasselnötterna.
Smörj 2 avlånga 1 ½ litersformar och fyll dem med deg. Strö över lite vetemjöl.

Grädda i 200° i 60 minuter. Sänk värmen till 175° och grädda ytterligare 30 minuter. Täck med folie om det ser ut att kunna brännas. Prova med sticka att brödet känns torrt. Låt bröden vila i formarna ca 5 timmar. 
Recept: Matbröd av Tulla Grünberger

Apelsinbiskvier


120 minibiskvier


Botten
1 kg mandelmassa
Äggvitor från 3 ägg

Riv mandelmassa och vispa ner äggvitan.
Rulla till små bollar och platta till med en sked. Grädda i ca 8 minuter på 175°.

Fyllning
225 gr smör
3 dl florsocker
3 äggulor
5 msk kakao
3 apelsiner, rivet skal av

Rör ihop och bre på bottnarna med en topp.

800 gr mörk choklad
Rör ut med 2-3 msk olja
Smält och doppa ner kakorna och låt svalna.
Tänk på att den smälta chokladen inte får vara för varm för då rinner den av.

Lata kåldolmar med crème fraiche



















750 gr vitkål eller spetskål
900 gr potatis
1 gul lök
300 gr fläsk- eller blandfärs
Kalvbuljong efter smak
2 msk finhackad dill
1 dl crème fraiche eller rysk yoghurt
Ljus sirap
Japansk soja
olivolja
salt
peppar

Skala och koka potatisen. Skala, halvera och strimla löken. Dela, skär bort rotstocken och strimla kålen.
Fräs löken i 2 msk olja i en stor stekpanna eller i en wok ca 3 minuter. Tillsätt färsen och fräs den 5 minuter. Smaksätt färsen med lite kalvbuljong för att förhöja smaken. Ta upp lök och färs på en tallrik.
Fräs kålen i 2 msk olja i stekpanna/wok ca 10 minuter. Rör ner sirap.
Blanda i lök och färs och fräs ytterligare 2-3 minuter.
Krydda med ¾ tsk salt och 2 krm peppar. Smaka ev av med lite soja.
Häll av potatisen och blanda med dillen.
Servera färs- och kålfräset med potatisen, crème fraiche eller rysk yoghurt och rårörda lingon. Garnera med dillvippor.


Tips! Smaksätt färsen med lite kalvbuljong för att förhöja smaken.
Recept: ICA
Bild: Buffet

Snabba pizzabullar


Sätt ugnen på 200°. Öppna en förpackning färdig pizzadeg med tomatsås och rulla ut degen. Dra ut degen så den blir lite tunnare och större. Bred på tomatsåsen, 150 gr kokt skinka i strimlor och 3-4 dl riven ost. Rulla ihop degen längs med långsidan. Skär i 12 bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen ca 15 minuter.
Recept och bild: ICA

Cannelloni med skinka och ruccola
















400 gr färska lasagneplattor
1 zucchini
250 gr ricotta (jag bytte mot keso)
salt och peppar
240 gr rökt skinka
1 msk olivolja
1 förp pastasås med basilika á 390 gr

1 paket ruccola
1 burk gröna oliver

Sätt ugnen på 225°.
Lägg ut lasagneplattorna på skärbrädan. Skiva med hjälp av en osthyvel långa remsor av zucchini.
Bred 1 msk ricotta på varje pastaplatta. Krydda alltsammans med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Lägg på zucchini och skinka , rulla ihop.
Smörj en ugnsäker form med olivoja och lägg i rullarna.
Blanda tomatsåsen  med 1 dl vatten  och häll över rullarna, klicka på resterande riccotaost och sätt in i ugnen och baka av i 20 minuter.
Servera med ruccola och oliver.

Tips! 
Servera hemmagjord pesto till och blanda parmesan med keson.
Recept och bild: ICA