tisdag 16 november 2010

Steksås eller Skysås

6-8 portioner

5 msk mjöl
50 gr smör
3 dl sky, buljong från stek, kyckling...
3 dl grädde
1-3 msk ljus soja, Kikkoman
1 msk gelé


Fräs 5 matskedar mjöl i 50 gram smör. Sila ner skyn från ugnspannan under omrörning. Tillsätt 3 deciliter grädde. Låt koka 5 minuter. Smaksätt med lite ljus soja och gelé. Smaka av med salt och vitpeppar. 
Tycker du att såsen är för tunn kan du reda den genom att röra i lite maizena i taget utrört i kallt vatten tills såsen tjocknar.


Tips! 
Örtsås blir det med någon deciliter hackade örter som dragon, persilja och gräslök. 
Med två deciliter stekt svamp blir det svampsås. 

tisdag 2 november 2010

Kyckling- och nudelsoppa med kokosmjölk och lime

Den här smakar Thailand på riktigt!

2 personer

2 kycklingbröst utan skinn
2 klyftor vitlök
1 msk soja
1 msk fisksås (nam pla)
1 lime, juice och zest
1 nypa eller 2 gurkmeja
1 handfull färsk koriander
2 stjälkar citrongräs
500 ml kycklingbuljong
75 gr nudlar
2 salladslök
En valnötstor bit ingefära, riven
2 små röda chilipeppar, urkärnad och hackad
Olja
400 ml kokosmjölk 

1. Skär kycklingen i bitar och lägg i en skål tillsammans med vitlök, soja, fisksås, limejuice och gurkmeja. Låt marinera minst en halvtimme.

2. Häll kycklingbuljongen i en gryta eller wokpanna tillsammans med finhackad koriander, limezest och skuret citrongräs och låt koka upp.

3. Fräs den grovhackade salladslöken, ingefäran och chilin i lite olja i en stekpanna tills de fått lite färg. Tillsätt kycklingen och stek tills genomstekt.

4. Häll kycklingen, koksmjölken och nudlarna i kycklingbuljongen och låt sjuda tills nudlarna är färdiga. Detta borde bara ta några få minuter.

5. Servera direkt med lite färsk koriander.

Tips!
Har du ingen färsk koriander så ta färsk basilika.

Källa: Nigella.com